Mai jos regasiti regulile de comportament in Dojo, atat pentru elevi / practicanti, cat si pentru vizitatori.
1. KARATE DO începe şi se termină cu salutul (REI). Intrarea şi ieşirea din dojo sunt însoţite de salut. Este un semn de respect faţă de spaţiul unde avem şansa de a ne antrena şi de a evolua, precum şi faţă de cei care au păstrat viu spiritul karate-ului, transmiţându-l din generaţie în generaţie.
2. Un prim aspect legat de disciplină şi respect este punctualitatea. Dacă totuşi se întâmplă să întârziaţi, echipaţi-vă, efectuaţi salutul către kamiza şi aşteptaţi pe margine, în seiza, în linişte, permisiunea instructorului de a intra în antrenament.
3. În Dojo se respectă Do (Calea) şi pe cei care se antrenează; nu se vorbeşte tare, nu se râde, se intră numai desculţ şi cu capul descoperit; nu se foloseşte Dojo pentru îmbrăcare şi dezbracare. Dojo-ul este un loc al liniştii, al calmului şi concentrării. Dojo-ul nu este teren de joacă, nici chiar pentru copii. Nici înainte şi nici în timpul antrenamentului, în dojo nu se întreprind activităţi gălăgioase, haotice.
Toate activităţile din dojo trebuie să fie guvernate de preocuparea pentru siguranţa fizică şi de curtoazie faţă de ceilalţi. Urmărirea acestor aspecte cade în sarcina elevilor mai mari ca grad sau ca vârstă prezenţi în sală, ale căror instrucţiuni elevii mai mici sau mai tineri sunt datori să le respecte.
4. În mod normal, antrenamentele se desfăşoară sub conducerea instructorului sau a unuia din elevii seniori, desemnat de acesta. În situaţii excepţionale, sarcina de
coordonare este preluată de elevul cel mai mare în grad prezent în sală. Indiferent de cine conduce antrenamentul, atitudinea de respect şi consideraţie faţă de acea persoană trebuie să fie aceeaşi. Practicantul ar fi bine să accepte de la început disciplina impusă precum şi toate exigenţele antrenorului/instructorului; indicaţiile acestuia trebuie să fie urmate fără comentariu.
5. În antrenament se intră doar cu echipamentul adecvat (karate-gi, trening) bine ajustat, în permanenţă curat (spălat şi călcat) şi cu picioarele goale. Un karate-
ka trebuie să fie curat; unghiile trebuie să fie tăiate scurt, părul lung trebuie străns
(legat) pentru a nu acoperi ochii, îngrjit şi să nu se poarte obiecte metalice în timpul antrenamentului (bijuterii: ceas, inel, verghetă, lănţisor, agrafe mari, etc).
Karate-ul presupune contact fizic, iar asemenea obiecte fie că sunt fragile, fie că îl pot pune în pericol pe purtătorul lor sau pe partener. La nevoie şi în anumite limite, ochelarii pot fi păstraţi.
6. Un karate-ka trebuie să fie în permanenţă atent şi concentrat şi să păstreze întotdeauna o ţinută marţială, demnă, indiferent de gradul de oboseală. În timpul
antrenamentului nu se mănâncă, nu se bea apă, nu se mestecă gumă. Nu se întrerupe lucrul şi nu se părăseşte dojo-ul decât în situaţii excepţionale şi doar după obţinerea permisiunii instructorului/antrenorului. Practicanţii trebuie în timpul antrenamentului să-şi stăpânească setea, foamea, diverse necesităţi fiziologice, până la sfârşitul orei; ideal ar fi ca nimeni să nu intre în sală dacă nu este pregătit pentru antrenament (oboseală, plictiseală, etc). Telefonul mobil nu se aduce în dojo decât închis.
7. Toate activităţile se întreprind doar la comanda instructorului. În timpul
antrenamentului nu se vorbeşte şi toată atenţia este dirijată asupra exerciţiului
efectuat şi asupra explicaţiilor / instrucţiunilor primite. Se lucrează cu onestitate, dar cu grijă şi consideraţie faţă de partener, indiferent de vârsta sau nivelul lui.
Sunt permise discuţiile de la antrenor/instructor la elev, de la elev la antrenor/instructor dar nu sunt permise discuţiile între elevi.
Principiul este că în Dojo se lucrează, se învaţă şi nu se vorbeşte.
8. Este categoric interzisă intrarea în antrenament după consumul (în cantitate oricât de mică) de băuturi alcoolice sau droguri sau după consumul de tranchilizante sau de orice alte medicamente care pot afecta capacitatea de control fizic sau psihic.
Antrenorul/instructorul are dreptul de a elimina imediat din antrenament un elev al cărui comportament nu se încadrează în limitele enunţate mai sus sau care manifestă o lipsă de control fizic sau psihic de natură să pericliteze propria lui siguranţă sau pe cea a colegilor. De asemenea, nu vor fi toleraţi elevi care se manifestă necorespunzător, violent, etc. în public, aducând prejudicii imaginii clubului sau disciplinei de arte marţiale practicate.
9. Respectă-i pe cei mai vârstnici, respectă-ţi partenerul, respectă-i pe toţi cei
din jurul tău. Respectă centurile superioare centurei tale. Centura superioară până la cea a antrenorului/instructorului impune respect.
10. Salutul se dă de fiecare dată când se intră sau se iese din Dojo precum şi la
întâlnirea dintre practicanţi. Centurile superioare sunt salutate de cele inferioare.
Salutul se dă numai in poziţia "Musubi Dachi" (Picioarele lipite). De asemenea pentru respectul muncii depuse, dupa executarea diferitelor procedee la un anumit aparat (sac de box, makiwara) se salută acel aparat.
11. În timpul antrenamentului o mişcare greşit executată, fără control, poate să
dăuneze partenerului. Deci respectaţi indicaţiile antrenorului/instructorului şi nu transformaţi antrenamentul într-o întrecere de forţă sau orgoliu. Nu trebuie să
dovediţi ceva anume, trebuie numai să învăţaţi şi să descoperiţi lucruri noi.
Antrenamentul trebuie să fie o plăcere, să se desfăşoare sub control, pentru evitarea accidentelor; deci fără nervi.
12. Angajează-te voluntar la orice acţiune folositoare întregului grup: curăţirea
sălii, montarea / demontarea sacilor de box şi a makiwarelor, căratul diverselor
obiecte, îndeplinirea unor sarcini cerute de antrenor / instructor, etc.
13. Disciplina trebuie păstrată pe tot parcusul antrenamentului cât şi la începerea şi terminarea acestuia. Dezbrăcarea şi îmbrăcarea la vestiare trebuie să se facă în linişte şi într-un timp cât mai scurt.
14. Nu folosiţi tehinicile de Karate, nici chiar în joacă. Karate este un lucru
foarte serios. Nu vă lăsaţi provocaţi de elemente turbulente certate cu legea şi bunul simţ. Evitaţi o confruntare directă, chiar prin fugă.
15. Folosiţi tehnicile de Karate ca autoapărare, numai în cazuri de forţă majoră,
atunci când viaţa vă este pusă în pericol.
16. Daţi dovadă prin ceea ce faceţi, prin comportamentul vostru atât în familie cât şi în societate că sunteţi nişte oameni deosebiţi.
17. Trebuie înţeles că banii ceruţi reprezintă plata antrenamentelor şi acoperă cheltuielile de funcţionare ale clubului, în primul rând chiria sălii. De aceea, membrii clubului sunt solicitaţi să-şi achite cotizaţia lunară cu regularitate şi fără întârziere, indiferent de numărul de antrenamente la care participă în luna respectivă. În ceea ce priveşte costul antrenamentelor(abonament/lună) acesta se va face conform sumei stabilite de către antrenor/instructor, preferabil în primele 10 zile ale fiecărei luni pentru luna în curs.
După data de 10 ale lunii în curs, pentru cine nu a plătit abonamentul acesta o va putea face, plătind cu o majorare de 50%. În cazul neplăţii, în luna următoare antrenorul/instructorul poate interzice intrarea la orele de curs decât după plata (în primul antrenament din lună) a abonamentului pe luna precedentă cu majorarea aferentă pentru cei care nu au plătit. Pentru cine doreşte/optează să achite cotizaţia pentru fiecare antrenament (nu doreşte/optează pentru abonamentul lunar) costul este de 40 ron /antrenament plătibili la începutul antrenamentului.
Vizitatorii sunt în general bineveniţi la toate activităţile examene de grad, stagii de pregătire. Cei care vin pentru a asista sunt rugaţi să ţină cont de câteva aspecte de conduită simple şi fireşti, legate şi de specificul japonez al stilului de arte marţiale pe care îl practicăm.
1. Prezentaţi-vă şi cereţi instructorului permisiunea de a asista la activitatea care se desfăşoară în dojo. În mod normal, această permisiune vă va fi acordată cu ] plăcere. Dacă aţi fost invitat de către unul din elevii dojo-ului, acesta va vorbi cu instructorul pentru Dumneavoastră. Este posibil ca uneori, în cazul unor stagii ţinute de maeştri din afară, să nu se accepte vizitatori.
2. Cereţi permisiunea instructorului pentru a fotografia / filma. În mod normal, nu
este o problemă. Ne bucurăm atunci când primim şi noi imagini din cele surprinse de oaspeţii noştri în timpul antrenamentului.
3. Tradiţional, în dojo nu se pătrunde încălţat. Dacă rămâneţi doar la intrare sau pe margine şi încălţămintea este curată, nu este o problemă. Dacă însă doriţi să
intraţi în spaţiul de antrenament propriu-zis, de exemplu pentru a face fotografii, sau dacă încălţămintea este murdară, atunci vă vom ruga categoric să vă descălţaţi.
4. Pe durata ceremonialului de salut de la începutul şi de la sfârşitul antrenamentului, asistenţa este întotdeauna rugată să se ridice în picioare.
Acest aspect este mai cu seamă important la examene de grad sau în prezenţa
unor maeştri invitaţi din afară, cazuri în care ceremonialul de salut dobândeşte
o semnificaţie şi o solemnitate specială. În plus, pe durata celor câteva zeci de
secunde de meditaţie cu ochii închişi (mokuso), este considerat o impoliteţe a “căsca ochii” la cei aflaţi în această postură, a face poze sau a filma. În acele
momente, vă rugăm să vă limitaţi la a aştepta liniştiţi, în picioare, încheierea
ceremonialului.
5. În dojo nu se circulă, nu se mănâncă, nu se bea, nu se discută cu voce tare şi
nu se interferă în nici un fel cu cei care lucrează. Politicos ar fi ca şi telefonul
mobil să fie închis. Dacă ieşiţi şi reintraţi, faceţi-o cu discreţie. Noi, practicanţii,
acordăm acestui spaţiu o semnificaţie specială şi vom aprecia dacă şi Dumneavoastră vă veţi comporta ca atare.
6. Dacă doriţi să puneţi întrebări, să cereţi explicaţii, să aflaţi mai multe despre
cele văzute, întrebaţi la sfârşitul antrenamentului pe oricare din instructori sau
din elevii seniori şi vi se va răspunde cu toată placerea.
Vă mulţumim şi vă aşteptăm în dojo!
Investeste in Tine! Investeste in educatia Copilului Tau!